Denne fortrinnsretten ble brukt for første gang onsdag 4. januar. En seier for de 255 000 til 300 000 blindeskriftleserne.
Det tok mer enn 40 år etter innføringen av enkeltbokprisen før denne fortrinnsprisen ble brukt på blindeskriftbøker. Onsdag 4. januar 2023 kunngjorde Center for blindeskrifttranskripsjon og publisering (CTEB) at over 2000 blindeskriftbøker nå er tilgjengelig til én bokhandelspris.
“Gjør rettferdighet mot blinde.”
Mens CTEB-katalogen tidligere tilbød bøkene sine for salg mellom 60 og 122 euro, vil de nå selges til priser mellom 11 og 30 euro. “Den 4. januar 2023, etter førti år med venting, vil enkeltprisen på boken (Lang-loven av 1981), som den klassiske utgaven tjente på, bli brukt på blindeskriftbøkene i katalogen vår”, CTEB, på samme tid hoved blindeskrifttrykker i Frankrike, bokhandel og forlag, basert i Toulouse, er fornøyd med en pressemelding.
“Det er et vågalt veddemål”, legger ikke direktøren for senteret, Adeline Coursant, skjul for AFP, fordi institusjonen hans har kapasitet til å finansiere denne prisendringen bare i ett, til og med to år. «Det vil være nødvendig å raskt finne hjelp for å kunne fortsette», presiserer hun, men anslår at risikoen er verdt det «fordi det endelig er å gi rettferdighet til de blinde».
En svært høy produksjonskostnad
Ifølge CTEB er kostnadene for å produsere en bok i blindeskrift, rundt 700 euro, mye høyere enn for tradisjonelle bøker fordi det krever transkripsjonsarbeid utført av spesialister, spesialmaskiner og et spesifikt papir, tykkere. “Det er et utmerket initiativ siden tilgangen til lesingen i blindeskrift gjør at blinde og svaksynte som praktiserer den kan ha direkte tilgang (til boken) i motsetning til lydlesingen der vi har prismet til noen som leser et verk “, gleder Bruno Gendron, president for Federation of the blind people of France, kontaktet av AFP.
På den annen side, å selge bøker til markedspris, “fjerner det diskriminerende fenomenet overfor blinde og synshemmede som måtte betale mer” for det samme arbeidet, la han til. For å lansere sitt initiativ, valgte CTEB den symbolske datoen 4. januar som er verdens blindeskriftdag. Den ble opprettet i 2001 av World Blind Union for å feire fødselen til oppfinneren av dette taktile alfabetet, franskmannen Louis Braille, 4. januar 1809. Ifølge tall gitt av Bruno Gendron er mellom 1,7 og 2 millioner mennesker synshemmede i storbyen Frankrike. Blant dem er det omtrent 15 %, eller mellom 255 000 og 300 000 personer, som leser blindeskrift, anslår han.