Thu. May 30th, 2024

Lenge gjemt blant skattene til samlere, vil rundt 86 tekster vises neste februar 2 under tittelen “Dikt av midnatt”, kunngjorde onsdag utgavene Seghers.

De hadde sovet i flere tiår i skyggen av private og diskrete samlinger. Upubliserte dikt av Robert Desnos vil ankomme bokhandlene i februar 2023, kunngjorde Seghers-utgavene. Samlingen Poèmes de minuit, som samler 86 tekster komponert mellom 1936 og 1938, skal publiseres 2. februar, sier publiseringsprogrammet til dette forlaget som ble sendt onsdag 14. desember.

Bibliofilen som gjorde funnet, Jacques Letertre, avslørte omstendighetene sommeren 2021. I anledning salget i 2020 av biblioteket til Geneviève og Jean-Paul Kahn, surrealismeentusiaster, kjøpte han fire innbundne notatbøker fra 1940 for Société des hôtels littéraires. Han oppdaget at Desnos (1900-1945) hadde kopiert dikt som han i 1936 og 1937 hovedsakelig ble tvunget til å skrive etter midnatt og lange arbeidsdager som reklametekstforfatter eller journalist. Mange ble aldri publisert.

Litterær skikkelse og motstandsmann, døde i deportasjonen
Desnos beskriver netter da “diktet påtrengte seg, det hadde bygget seg selv om dagen. Andre ganger, med en tom hjerne, var det et uventet tema som styrte hånden i stedet for tanken”. En viktig skikkelse av den litterære avantgarden i mellomkrigstiden, Robert Desnos var involvert i motstanden. Han ble arrestert av Gestapo i Paris i februar 1944, deportert og døde i Theresienstadt-leiren i juni 1945.

Seghers forlag, grunnlagt i 1944, er historisk hjemmet til mange motstandspoeter, samlet i antologien La Résistance et ses poètes som ble utgitt på nytt i mai.