Wed. Jun 19th, 2024

Formel 1-eiere Liberty Media vil ikke følge eksemplet fra sportens tidligere regime og sette de 10 teamene opp mot hverandre når de forhandler om neste kommersielle avtale i 2026, ifølge administrerende direktør Greg Maffei.

F1s hovedinteressenter er bundet av Concorde-avtalen, som beskriver de kommersielle vilkårene som hvert team konkurrerer under. Den neste avtalen vil gjelde fra 2026 til 2030.

Introdusert av tidligere F1-leder Bernie Ecclestone i 1981, ville forhandlinger rundt Concorde-avtaler ofte være konfliktfylte, med team som kjempet for å få de beste avtalene for seg selv.

Men Liberty Media – som tok kontroll over sporten i 2017 – ønsker å følge NFL-tilnærmingen, der teamene forhandler med sportens beste interesser i tankene.

“Det forrige regime brukte virkelig mye tid på å få teamene til å konkurrere mot hverandre,” sa Maffei. “I mange tilfeller likte de bare å få en fordel over hverandre, i stedet for å tenke på hvordan man kunne vokse sporten.

“Vi har prøvd å ta en side ut av, jeg vil si på noen måter, NFL i USA: konkurrer hardt på søndag, men på mandag [er det] ligaen først.

“Vi vil virkelig vokse sporten sammen. Teamene har omfavnet det, og tjent på det, fordi de ikke bare har sett veksten i F1-inntekter og deres andel av fortjenesten i sine egne sponsorer, men vi har også sett vekst i verdien av teamene.”

Maffei forventer fortsatt at det vil være noen områder der teamene ikke er enige.

“Det er sikkert saker vi kommer til å kjempe om. Hva en overraskelse: de vil gjerne tjene mer penger. Jeg misunner dem ikke det,” sa han.

“Jeg mistenker at noe av det de ønsker kanskje vil komme ut av vår lomme. Men generelt setter de pris på at vi har prøvd å ta et langsiktig perspektiv, og vi prøver å se at vi alle bør tjene sammen.”

Libertys første Concorde-avtale ble forhandlet under Covid-19-pandemien i 2020 for å starte den påfølgende sesongen og implementerte et budsjettlokk på 135 millioner dollar per team, det første av sitt slag i F1s historie.