Wed. Apr 24th, 2024

Magnus Carlsen (33) erkjenner at han setter pris på at de erfarne spillerne har tatt ledelsen i Fischersjakk-turneringen i Tyskland.

I dag skal han møte Fabiano Caruana (31) i det første partiet av finalen i turneringen, som sendes på VG+ Sport fra Weissenhaus.

Arrangøren har tilrettelagt alt for Magnus Carlsen i turneringen kalt «Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge», der «G.O.A.T.» selvfølgelig refererer til Carlsen, og der nordmannen har fått ønsket sitt om å spille med lang betenkningstid oppfylt.

– Det hadde vært pinlig å ryke ut i kvartfinalen, sier Carlsen til VG.

– Jeg er glad for å være i finalen. Det er litt overraskende med tanke på hvordan jeg startet denne turneringen.

Han møtte Alireza Firouzja (20) i kvartfinalen og tapte det første partiet. Han måtte vinne tirsdagens parti for å unngå å bli slått ut.

Deretter vant han fire partier på rad – tre mot Firouzja og det første partiet mot Nodirbek Abdusattorov (19) i semifinalen. Onsdagens parti endte med remis. Carlsen trengte ikke mer for å gå til finalen.

– Det var ingen grunn til å presse for noe mer. Remis eller seier gjorde ingen forskjell.

Ved starten av turneringen var det fire “gamle” og fire “unge” deltakere. Tre av de fire semifinalistene tilhørte de mer erfarne spillerne.

– Det er litt artig at de erfarne spillerne kjemper om seieren – og jeg er en av dem, sier Magnus Carlsen.

– Det er lenge siden jeg har spilt langsjakk mot Caruana, sier han, og ser frem til møtet med mannen han spilte VM-kamp mot i 2018.

Etter å ha sikret seg semifinaleseieren, reiste Carlsen til Weissenhaus fra Spania. Han deltok i årets første turnering i den digitale Champions Chess Tour.

Programleder Vegard Aulstad og eksperten Torstein Bae er som vanlig på plass for å kommentere torsdagens første finaleparti. De får også besøk av Fritz Aanes, som helt sikkert har noen innsiktsfulle kommentarer å komme med når det gjelder sjakk.

Fischersjakk er den eneste offisielle sjakkdisiplinen der Carlsen ennå ikke har blitt verdensmester. Det internasjonale sjakkforbundet FIDE hadde opprinnelig planlagt å arrangere VM i denne grenen neste uke, men det ser ut til å ikke ha kommet noen påmeldinger fra arrangørsteder.